Szukaj w serwisie: |
Język obsługi bazy:
STRONA GŁÓWNA | BAZA SUROWCÓW | FITOCHEMIA | ALKALOIDY |
Folium | Flos | Herba | Fructus | Semen | Cortex | Radix | Rhizoma | Varia |
ang.: | Cardamon |
Roślina: |
Elettaria cardamomum - kardamon malabarski |
Rodzina: | Zingiberaceae - imbirowate |
Opis surowca: | Surowiec stanowią wysuszone owoce lub nasiona kardamonu malabarskiego. Substancje czynne zawarte są w samych nasionach, jednak w handlu preferowane są owoce - ze względu na większą trudność w sfałszowaniu tej postaci surowca. |
Związki czynne: |
Głównym składnikiem czynnym surowca jest olejek eteryczny (Cardamoni aetheroleum), który stanowi około 4% suchej masy surowca. W skład olejku wchodzą monoterpeny, głównie 1,8-cyneol (50%) oraz alfa-terineol, borneol, kamfora.
|
Działanie: |
Stomachicum et digestivum, cholagogum, antisepticum. |
Stanowiska: | Roślina jest niewielką byliną pochodzącą z Indii. Aktualnie, powszechnie uprawiana w Indiach, Malezji oraz Indonezji. |
Wygląd zewnętrzny: | Owoce kardamonu to torebki mające od 1 do 2 cm długości, są podłużne, jajowate, trójboczne. Kolor zielonkawy do bladożółtego lub żółtawego. W każdej z 3 komór znajduje się od pięciu do ośmiu nasion o wymiarach 3 mm na 2?3 mm. Są one ciemnoczerwono-brązowe, zlepione razem z błoniastą osłonką, tworzącą jedną masę. Zapach i smak surowca swoisty |
|
Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online