Powrót na stronę główną

Fructus


Szukaj w serwisie:

Język obsługi bazy:



Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY
Folium Flos Herba Fructus Semen Cortex Radix Rhizoma Varia

Elettaria fructus
Owoc kardamonu

Elettaria fructus style=

 

Powiększ zdjęcie
ang.:  Cardamon
 
Roślina: 
 
Elettaria cardamomum - kardamon malabarski    Zobacz rycinę !!
Rodzina:  Zingiberaceae - imbirowate

Opis surowca: 

Surowiec stanowią wysuszone owoce lub nasiona kardamonu malabarskiego. Substancje czynne zawarte są w samych nasionach, jednak w handlu preferowane są owoce - ze względu na większą trudność w sfałszowaniu tej postaci surowca.

Związki czynne: 

Głównym składnikiem czynnym surowca jest olejek eteryczny (Cardamoni aetheroleum), który stanowi około 4% suchej masy surowca. W skład olejku wchodzą monoterpeny, głównie 1,8-cyneol (50%) oraz alfa-terineol, borneol, kamfora.
 

Działanie: 

Stomachicum et digestivum, cholagogum, antisepticum.
Zawarte w surowcu monoterpeny wykazują typowe dla siebie działania - przeciwbakteryjne, rozkurczowe i wykrztuśne. Z tego powodu surowiec stosowany jest najczęściej w medycynie europejskiej jako środek żółciopędny i wspomagający trawienie. Zgodnie z zaleceniami Komisji E. można go stosować do leczenia niestrawności. Kardamon znajduje od wieków zastosowanie również w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych jako środek wykrztuśny, oraz przy schorzeniach dróg moczowych jako środek moczopędny. Oprócz wspominanych wcześniej właściwości antybakteryjnych, wykazuje również działanie przeciwgrzybiczne.
Kardamon znany jest i stosowany od wieków jako przyprawa. Uważany jest również za afrodyzjak.
Przeciwwskazania: Kamica żółciowa. Zgodnie z medycyną ajurwedyjska nie należy stosować go w ciąży.
 

Stanowiska: 

Roślina jest niewielką byliną pochodzącą z Indii. Aktualnie, powszechnie uprawiana w Indiach, Malezji oraz Indonezji.

Wygląd  zewnętrzny: 

Owoce kardamonu to torebki mające od 1 do 2 cm długości, są podłużne, jajowate, trójboczne. Kolor zielonkawy do bladożółtego lub żółtawego. W każdej z 3 komór znajduje się od pięciu do ośmiu nasion o wymiarach 3 mm na 2?3 mm. Są one ciemnoczerwono-brązowe, zlepione razem z błoniastą osłonką, tworzącą jedną masę. Zapach i smak surowca swoisty

  


Ostatnia aktualizacja: 2021-01-31


Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online