Szukaj w serwisie: |
Język obsługi bazy:
STRONA GŁÓWNA | BAZA SUROWCÓW | FITOCHEMIA | ALKALOIDY |
Folium | Flos | Herba | Fructus | Semen | Cortex | Radix | Rhizoma | Varia |
ang.: | Coriander |
syn.: | Kolendra |
Roślina: |
Coriandrum sativum L. - Kolendra siewna |
Rodzina: | Apiaceae (Umbelliferae) - selerowate (baldaszkowate) |
Opis surowca: |
Surowcem są dojrzałe owoce (rozłupnie) kolendry siewnej, odmiany drobnoowocowej zawierające nie mniej niż 3ml/kg olejku. |
Związki czynne: |
Surowiec zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest alifatyczny alkohol terpenowy - linalol, w mniejszych ilościach kamfora, geraniol i inne związki terpenowe. Ponadto surowiec zawiera flawonoidy, kumaryny (umbeliferon, skopoletyna) oraz tłuszcze. |
Działanie: |
Spasmolyticum, carminativum, stomachicum. |
Stanowiska: | Roślina występuje we wschodnim rejonie Morza Śródziemnego. Jest powszechnie uprawiana, również w Polsce. |
Wygląd zewnętrzny: | Brunatna dwurozłupnia kolendry jest zwykle niepodzielona. Ma kształt kulisty, rzadziej owalny, średnica około 3 mm. Na szczycie owocu znajduje się 5 ząbków, które są śladem po zmarniałym kielichu. Na powierzchni rozłupki widać 10 falistych żeberek pierwotnych i 8 wyraźniejszych żeberek wtórnych.
Zapach surowca jest swoisty, bardzo charakterystyczny, smak lekko palący. |
Cechy anatomiczne: | Dwurozłupnia w przekroju okrągła, na obwodzie, pod żeberkami pierwotnymi widać wiązki sitowo naczyniowe. Tuż pod skórką, na obwodzie wyraźny pas tkanki sklerenchymatycznej. Po wewnętrznej stronie rozłupek 2 duże przewody olejkowe. Wnętrze rozłupki wypełnia bielmo z niewielkim zarodkiem. |
|
Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online