Szukaj w serwisie: |
Język obsługi bazy:
STRONA GŁÓWNA | BAZA SUROWCÓW | FITOCHEMIA | ALKALOIDY |
Folium | Flos | Herba | Fructus | Semen | Cortex | Radix | Rhizoma | Varia |
ang.: | Fennel bitter |
syn.: | Koper, Koperek |
Roślina: |
Foeniculum vulgare sp. vulgare var. alfa-vulgare - Koper włoski (odmiana gorzka) ![]() |
Rodzina: | Apiaceae (Umbelliferae) - selerowate (baldaszkowate) |
Opis surowca: |
Surowiec stanowią suche owoce kopru (rozłupki i rozłupnie) zawierające nie mniej niż 40 ml/kg olejku eterycznego. Olejek ten musi zawierać nie mniej niż 60% anetolu i 15% fenchonu. |
Związki czynne: |
Surowiec zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol i fenchon, ponadto zawiera on monoterpeny jedno i dwu cykliczne. Poza olejkiem surowiec zawiera flawonoidy, tłuszcze i białka. |
Działanie: |
Spasmolyticum, expectorans, stomachicum lactagogum. |
Stanowiska: | Roślina pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie jest uprawiana w wielu krajach europejskich, w tym i w Polsce. |
Wygląd zewnętrzny: | Dwurozłupnia kopru jest najczęściej podzielona na rozłupki o barwie szarozielonej. Długość owocu dochodzi do 8 mm. Rozłupka jest nieco spłaszczona, a na jej powierzchni widać 5 nieco jaśniejszych, wystających żeberek. Zapach surowca jest silny i bardzo charakterystyczny, smak słodkawy, korzenny. |
Cechy anatomiczne: | W przekroju owocu widać dwie przylegające do siebie rozłupki o z grubsza trapezoidalnym przekroju składające się z 6 płaszczyzn. W śródowocni duże brunatne, eliptyczne przewody olejkowe, 4 po stronie zewnętrznej w międzyżebrzach oraz 2 po stronie spojenia rozłupki. Wnętrze rozłupki wypełnia bielmo z zarodkiem o księżycowatym przekroju. |
|
Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online