Powrót na stronę główną

Rhizoma


Szukaj w serwisie:

Język obsługi bazy:



Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY
Folium Flos Herba Fructus Semen Cortex Radix Rhizoma Varia

Calami rhizoma
Kłącze tataraku FP IV

Rhizoma Calami style=

 

Powiększ zdjęcie Zdjęcie mikroskopowe Rysunki tego surowca
ang.:  Calamus
syn.:  Tatarak
 
Roślina: 
 
Acorus calamus- Tatarak zwyczajny  Zobacz rycinę !!
Rodzina:  Acoraceae - tatarakowate

Opis surowca: 

Surowiec stanowi kłącze tataraku zawierające nie mniej niż 2,5% olejku.

Związki czynne: 

Główne związki czynne zawarte są w olejku α i ß azaron, seskwiterpeny: kariofilen, kadinen, kalamen. Olejek eteryczny zawiera także związki terpenowe: kamfen, pinen i inne. Oprócz tego surowiec zawiera garbniki, związki gorzkie i skrobię.
 

Działanie: 

Stomachicum, spasmolyticum, antisepticum, sedativum.
Zawarty w surowcu olejek działa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych i rozkurczowo na mięśniówkę przewodu pokarmowego. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym niektórych składników - hamuje nadmierny rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Wyciągi z surowca zastosowane zewnętrznie również działają przeciwprzeciwbakteryjne. Surowiec wykazuje słabe działanie uspokajające.
Z surowca pozyskuje się Calami aetheroleum - Olejek tatarakowy.
Wskazania: Wewnętrznie w niestrawnościach, kolkach jelitowych, pomocniczo w chorobie wrzodowej. Zewnętrznie jako środek odkażający w płukankach do jamy ustnej, olejek - jako dodatek do kąpieli. Miejscowo na skórę głowy jako środek przeciwłupieżowy i zapobiegający wypadaniu włosów.
Uwagi: Niektóre ze składników olejku tatarakowego (ß-azaron) wykazują działanie kancerogenne. Z tego powodu odchodzi się od zastosowania wewnętrznego. Jako surowiec stosuje się odmiany o niewielkiej ilości ß-azaronu.
 

Stanowiska: 

Pochodzi z południowej i wschodniej Azji. W Polsce pospolity na mokradłach i błotach. Surowiec pochodzi ze stanowisk naturalnych.

Wygląd  zewnętrzny: 

Kłącze jest lekko spłaszczone o powierzchni piaskowobrunatnej, czerwono nabiegłej i miejscowo zielonkawej. Przełam jest ziarnisty z widocznymi punktami.
Zapach charakterystyczny, smak palący, gorzkawy.

Cechy  anatomiczne: 

W przekroju budowa pierwotna. Występuje tkanka arenchymatyczna. W miękiszu komórki olejkowe.

  


Ostatnia aktualizacja: 2013-10-04


Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online