Powrót na stronę główną

Semen


Szukaj w serwisie:

Język obsługi bazy:



Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY
Folium Flos Herba Fructus Semen Cortex Radix Rhizoma Varia

Colae semen
Zarodek kola FP X

Embryo Colae style=

 

Powiększ zdjęcie Rysunki tego surowca
ang.:  Cola
syn.:  Colae embryo (FPIX)- nasienie kola
 
Roślina: 
 
Cola nitida (C. vera) Schott et Endl - Kola błyszcza ( K. prawdziwa)
Cola acuminata Schott et Endl - Kola zaostrzona
Zdjęcia rośliny Zobacz rycinę !!
Rodzina:  Sterculiaceae - zatwarowate

Opis surowca: 

Surowcem są pozbawione łupiny nasiennej nasiona (całe lub połamane) wymienionych roślin zawierające nie mniej niż 1,5% kofeiny.

Związki czynne: 

Surowiec zawiera zespół alkaloidów purynowych, głównie kofeiny (do 2,5%) i mniejsze ilości teobrominy i teofiliny. Ponadto w surowcu występują garbniki katechinowe, skrobia i małe ilości tłuszczu.
 

Działanie: 

Analepticum.
Wyciągi z surowca mają działanie obwodowe i ośrodkowe. Jest to związane z obecnością kofeiny. Wyciągi zwiększają zdolność do dłuższego wysiłku umysłowego oraz szybkość kojarzenia i zapamiętywania. Dlatego stosuje się je w stanach przemęczenia i zmniejszonej zdolności kojarzenia faktów. Po podaniu dochodzi także do pogłębienia oddechu i pobudzenia mięśnia sercowego. W niewielkim stopniu dochodzi do zwiększenia ilości wydalanego moczu i wydzielania soku żołądkowego.
Surowiec jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym do produkcji napojów o działaniu orzeźwiającym.
Wskazania: Stany zmęczenia psychicznego i fizycznego.
Uwaga: Przyjmowanie surowca i jego przetworów może powodować nadpobudliwość i problemy z zasypianiem. Surowiec nasila działanie innych preparatów zawierających substancje o działaniu pobudzającym.
 

Stanowiska: 

Kola to drzewo osiągające do 15 m wysokości. Rośliny te występują w tropikalnej Afryce. Uprawiane również w Ameryce i Azji. Do nas surowiec trafia z importu.

Wygląd  zewnętrzny: 

Surowiec ma postać zarodków pozbawionych łupiny nasiennej. Zarodki te najczęściej pozbawione są pączuszka i korzonka. Są rozpadnięte na liścienie. Liczba liścieni w zarodku może się wahać w zależności od gatunku z jakiego pochodzi surowiec od 2 do 5. Same liścienie są twarde, o powierzchni gładkiej lub pomarszczonej, ciemnobrunatne.
Smak cierpko-gorzkawy.

Cechy  anatomiczne: 

W sproszkowanym surowcu elementami charakterystycznymi są pojedyncze, owalne lub maczugowate ziarna skrobi we fragmentach tkanki miękiszowej.
Ziarna skrobi można wybarwić płynem Lugola na niebiesko.

  


Ostatnia aktualizacja: 2016-07-10


Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online