Flawonoidy są bardzo rozpowszechnionymi substancjami, występującymi powszechnie w surowcach roślinnych. Z tego też powodu do grupy surowców flawonoidowych zalicza się jedynie te, w których za działanie biologiczne odpowiedzialne są przede wszystkim falawonoidy (jako główne substancje czynne). Należy jednak pamiętać, że istnieje wiele surowców roślinnych zawierających flawonoidy, a zaliczanych do innych grup surowców. Związki te pełnią w nich role drugorzędową, nie należy jednak o niej zapominać. Surowcami flawonoidowymi są najczęściej ziela (herba), liście (folium) i kwiaty (flos). Na uwagę zasługuje również fakt, że flawonoidy występują zwykle w surowcach w postaci zespołów złożonych z kilku – kilkudziesięciu związków. Różnorodność jak i zawartość flawonoidów w danym surowcu jest zmienna i zależy w dużym stopniu od czynników środowiskowych.
Ostatnia aktualizacja: 2013-02-23