STRONA GŁÓWNA
• Wstęp
Reklama: |
Decocta - OdwaryWiększość surowców wytrawia się lepiej przy dłoższym ogrzewaniu w łaźni wodnej. Dlatego jeżeli surowiec nie zawiera substancji wrażliwych na działanie enzymów bądź wysokich temperatur i nie jest surowcem śluzowym należy przyrządzić z niego odwar. Sporządzanie odwarówSurowiec przepisowo rozdrobniony zalać w infuzorce przepisaną ilością wody o temperaturze pokojowej, wymieszać starannie, przykryć i umieścić we wrzącej łaźni wodnej. Podczas ogrzewania temperatura naczynia powinna być przez 30 minut nie niższa niż 90ºC. W praktyce przy infuzorce o normalnej wielkości i przy objętości odwaru 100,0-200,0 g. wody wystarczy ją ogrzewać przez 45 minut bez kontroli temperatury. Zawartość naczynia przecedzić przez flanele. Pozostały surowiec przepłukać wrzątkiem i uzupełnić nim (po przecedzeniu) odwar do przepisanej ilości.
|