Powrót na stone główną

STRONA GŁÓWNA

• Wstęp
• Postacie leku roślinnego
• Zioła do zaparzania
• Herbatki rozpuszczalne
• Odwary
• Napary
• Maceracje
• Nalewki
• Ekstrakty
• Oleje roslinne
• Artykuły
• Materiały do nauki
• Linki
• Historia strony
• Książka adresowa farmacja 2003
• Nota autorska


Szukaj w serwisie:


Reklama

STRONA GŁÓWNA FITOCHEMIA ALKALOIDY

Plantare ad ptisanam - Zioła do zaparzania
(Species - Zioła)

Zioła do zaparzania to pojedyncza substancja roślinna bądź mieszanina takich substancji roślinnych, która jest przeznaczona do przygotowania odpowiednich wodnych preparatów - naparów, odwarów lub maceratów do natychmiastowego użytku. Nie mogą one zawierać substancji silnie działających. Są one przygotowywane w większych opakowaniach lub w saszetkach zawierających pojedynczą dawkę takich ziół (fix).

Pod pojęciem substancji roślinnej rozumie się najwcześniej wysuszone surowce roślinne lub nieprzetworzone wydzieliny roślinne. Muszą one spełniać wymagania opisane w monografiach tych surowców, w odpowiednich farmakopeach.

W praktyce aptecznej surowce roślinne wykorzystywane do ziół do zaparzania są przygotowane poprzez ich rozdrobnienie i przesianie przez odpowiednie sita (5,6 mm). Kwiatów, koszyczków, nasion i owoców, z wyjątkiem owoców pieprzowca i dzikiej róży, nie należy rozdrabniać. To postępowanie pozwala na ich odpowiednie wytrawienie wodą.

Przy samodzielnym przygotowywaniu ziół pacjent posługuje się miarami domowymi. Przykłady tych miar zamieszczam poniżej:

Łyżka ziół 7-8g
Łyżka wody 15g
Łyżeczka wody 5g
Łyżeczka ziół 1,5-2g
Szklanka wody 200-250g

Obecnie ta postać leku roślinnego nie jest przygotowywana przez farmaceutę w aptece, gdyż została wyparta przez szereg mieszanek ziołowych, przygotowywanych fabrycznie właśnie w postaci w postaci "fiksów"- mieszanki ziół umieszczonej w papierowej torebce. Charakteryzują się one większą prostotą przygotowywania niż klasyczne zioła.


Ostatnia aktualizacja: 2017-03-07


Webmaster Ejsmont Łukasz
© 2005-2017 Farmakognozja Online