Plantare ad ptisanam - Zioła do zaparzania (Species - Zioła)
Zioła do zaparzania to pojedyncza substancja roślinna bądź mieszanina takich substancji roślinnych, która jest przeznaczona do przygotowania odpowiednich wodnych preparatów - naparów, odwarów lub maceratów do natychmiastowego użytku. Nie mogą one zawierać substancji silnie działających. Są one przygotowywane w większych opakowaniach lub w saszetkach zawierających pojedynczą dawkę takich ziół (fix).
Pod pojęciem substancji roślinnej rozumie się najwcześniej wysuszone surowce roślinne lub nieprzetworzone wydzieliny roślinne. Muszą one spełniać wymagania opisane w monografiach tych surowców, w odpowiednich farmakopeach.
W praktyce aptecznej surowce roślinne wykorzystywane do ziół do zaparzania są przygotowane poprzez ich rozdrobnienie i przesianie przez odpowiednie sita (5,6 mm). Kwiatów, koszyczków, nasion i owoców, z wyjątkiem owoców pieprzowca i dzikiej róży, nie należy rozdrabniać. To postępowanie pozwala na ich odpowiednie wytrawienie wodą.
Przy samodzielnym przygotowywaniu ziół pacjent posługuje się miarami domowymi. Przykłady tych miar zamieszczam poniżej:
Łyżka ziół |
7-8g |
Łyżka wody |
15g |
Łyżeczka wody |
5g |
Łyżeczka ziół |
1,5-2g |
Szklanka wody |
200-250g |
Obecnie ta postać leku roślinnego nie jest przygotowywana przez farmaceutę w aptece, gdyż została wyparta przez szereg mieszanek ziołowych, przygotowywanych fabrycznie właśnie w postaci w postaci "fiksów"- mieszanki ziół umieszczonej w papierowej torebce. Charakteryzują się one większą prostotą przygotowywania niż klasyczne zioła.
Ostatnia aktualizacja: 2017-03-07
|