STRONA GŁÓWNA
• Wstęp
Reklama: |
Extracta - WyciągiEkstraktami nazywamy zagęszczone preparaty otrzymywane przez wytrawienie surowca roślinnego odpowiednim rozpuszczalnikiem. W zależności od stopnia zagęszczenia wyróżnia się następujące rodzaje wyciągów.
Wyciągi płynne - Extracta fluida Są to płynne preparaty sporządzane przez perkolację surowca lub poprzez rozpuszczenie wyciągu suchego. Rozpuszczalnikiem są z reguły różne roztwory etanolu.
Wyciągi gęste - Extracta spisaSą to wyciągi o gęstej, plastycznej konsystencji i zawartości wody do 30%. Nie zostały one uwzględnione w Farmakopeii Polskiej V ze względu na ich dużą nietrwałość, związaną z rozkładem substancji czynnych przez enzymy oraz dużą podatność na rozwój mikroflory. Farmakopea X wymienia je jednak ponownie jako postać leku roślinnego. Są one wykorzystywane w niektórych zakładach przemysłu zielarskiego jako półprodukt do szybkiego dalszego przerobu przy produkcji granulatów i tabletek gdyż są dobrą substancją wiążącą. Wyciągi suche - Extracta sicca Zawierają nie więcej niż 5 % wody. Sporządza się je poprzez odparowanie rozpuszczalnika z przygotowanego wcześniej etanolowego, wodno-etanolowego lub wodnego wyciągu z surowca roślinnego. Najczęściej rozpuszczalnik oddestylowuje się pod zmniejszonym ciśnieniem, a pozostałą masę suszy się rozpyłowo.
|