STRONA GŁÓWNA
• Wstęp
Reklama: |
Tincturae - NalewkaNalewkami nazywamy płynne niezagęszczone preparaty, sporządzone przez wytrawianie rozdrobnionych, suchych surowców za pomocą odpowiednich rozpuszczalników - mieszaniny etanolu i wody lub mieszanin etanolu wody i eteru. Nalewki przegotowane z jednego surowca nazywa się nalewkami prostymi - tincturae simplices, natomist takie, które powstały poprzez ekstrakcje kilku surowców, nazywa się naleweami złożonych - tincturae compositae. Surowiec przed wytrawianiem musi zostać odpowiednio rozdrobniony zgodnie z wymogami farmakopealnymi. Stopień rozdrobnienia sprawdza się za pomocą odpowiednich sit. Większość surowców wytrawia się poprzez maceracje (stosunek masy surowca do masy rozpuszczalnika 1:5). Surowce silnie działające wytrawia się poprzez perkolację w stosunku 1:10. W przypadku niektórych surowców (np.: Ziele lobelii, Liść naparstnicy) istnieją odstępstwa od wyżej podanych proporcji. Do wytrawiania surowca stosuje się najczęściej mieszaniny etanolu i wody. Do większości nalewek stosuje się etanol 70o. W nielicznych przypadkach nalewki przygotowuje się z wykorzystaniem roztworów o innej zawartości etanolu. Bardziej stężony etanol - 90o stosuje się przy sporządzaniu nalewki z pieprzu tureckiego - umożliwia to lepszą ekstrakcje kapsaicyny i olejków eterycznych zawartych w surowcu. W przypadku nalewki z dębianek stosuje na etanolu 80o co zapewnia większa trwałość. Natomiast nalewkę z mydlnicy sporządza się za pomocą rozcieńczonego 45° etanolu ze względu na lepszą ekstrakcję saponin.
|