Powrót na stone główną

STRONA GŁÓWNA

• Wstęp
• Postacie leku roślinnego
• Zioła do zaparzania
• Herbatki rozpuszczalne
• Odwary
• Napary
• Maceracje
• Nalewki
• Ekstrakty
• Oleje roslinne
• Artykuły
• Materiały do nauki
• Linki
• Historia strony
• Książka adresowa farmacja 2003
• Nota autorska


Szukaj w serwisie:


Reklama:

STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY

Tincturae - Nalewka

Nalewkami nazywamy płynne niezagęszczone preparaty, sporządzone przez wytrawianie rozdrobnionych, suchych surowców za pomocą odpowiednich rozpuszczalników - mieszaniny etanolu i wody lub mieszanin etanolu wody i eteru. Nalewki przegotowane z jednego surowca nazywa się nalewkami prostymi - tincturae simplices, natomist takie, które powstały poprzez ekstrakcje kilku surowców, nazywa się naleweami złożonych - tincturae compositae.

Surowiec przed wytrawianiem musi zostać odpowiednio rozdrobniony zgodnie z wymogami farmakopealnymi. Stopień rozdrobnienia sprawdza się za pomocą odpowiednich sit.

Większość surowców wytrawia się poprzez maceracje (stosunek masy surowca do masy rozpuszczalnika 1:5). Surowce silnie działające wytrawia się poprzez perkolację w stosunku 1:10. W przypadku niektórych surowców (np.: Ziele lobelii, Liść naparstnicy) istnieją odstępstwa od wyżej podanych proporcji.

Do wytrawiania surowca stosuje się najczęściej mieszaniny etanolu i wody. Do większości nalewek stosuje się etanol 70o. W nielicznych przypadkach nalewki przygotowuje się z wykorzystaniem roztworów o innej zawartości etanolu. Bardziej stężony etanol - 90o stosuje się przy sporządzaniu nalewki z pieprzu tureckiego - umożliwia to lepszą ekstrakcje kapsaicyny i olejków eterycznych zawartych w surowcu. W przypadku nalewki z dębianek stosuje na etanolu 80o co zapewnia większa trwałość. Natomiast nalewkę z mydlnicy sporządza się za pomocą rozcieńczonego 45° etanolu ze względu na lepszą ekstrakcję saponin.


Ostatnia aktualizacja: 2003-04-10


Webmaster Ejsmont Łukasz
© 2005-2023 Farmakognozja Online