Powrót na stone główną

STRONA GŁÓWNA

• Wstęp
• Postacie leku roślinnego
• Zioła do zaparzania
• Herbatki rozpuszczalne
• Odwary
• Napary
• Maceracje
• Nalewki
• Ekstrakty
• Oleje roslinne
• Artykuły
• Materiały do nauki
• Linki
• Historia strony
• Książka adresowa farmacja 2003
• Nota autorska


Szukaj w serwisie:


Reklama

STRONA GŁÓWNA FITOCHEMIA ALKALOIDY

Macerationes - Maceracje

Maceracja jest sposobem wytrawiania surowców roślinnych. Stosowana jest zarówno w recepturze jak i przypadku leków galenowych. Warunki, czas i rozpuszczalnik jaki stosujemy uzależnione są od substancji będących celem naszego działania. Poprzez odpowiednie dobranie tych czynników, oraz dzięki odpowiedniemu rozdrobnieniu surowca, w uzyskanym maceracie będą znajdować się tylko określone grupy związków.

Sporządzanie maceratów

Maceraty do potrzeb recepturowych przyrządza się z surowców śluzowych. Wskazaną ilość surowca przemywa się małą ilością wody, a następnie zalewa się przepisaną ilością zimnej wody i pozostawia na 30 min. Następnie macerat przesącza się przez gazę i uzupełnia przez gazę do żądanej ilości wodą pochodzącą z przepłukania surowca poddanego maceracji.
Na potrzeby uzyskiwania leków galenowych do maceracji wykorzystuje się takie rozpuszczalniki jak woda, etanol, eter i ich mieszaniny. Czas trwania takich maceracji wynosi od 1 do 7 dni. Dobór rozpuszczalnika i czasu maceracji uzależniony jest od surowca i opisany w odpowiednich monografiach.


Ostatnia aktualizacja: 2013-02-10


Webmaster Ejsmont Łukasz
© 2005-2017 Farmakognozja Online