STRONA GŁÓWNA
• Wstęp
Reklama: |
Infusa - naparyNapary sporządza się z surowców zawierających substancje czynne, które mogą zostać rozłożone przez enzymy roślinne zawarte w tym samym surowcu w wyższych temperaturach. Zalanie surowca wrzątkiem unieczynnia owe enzymy. Krótszy czas ogrzewania niż w przypadku odwarów pozwala na zachowanie aktywności substancji czynnych o większej wrażliwości na wysoką temperaturę. Sporządzanie naparówSurowiec odpowiednio rozdrobniony należy zalać przepisaną ilością wrzątku i ogrzewać w infuzorce (lub w naczyniu o odpowiedniej objętości) umieszczonej na łaźni wodnej przez 15 minut. Zamiast łaźni wodnej można użyć innego, większego naczynia. Następnie zestawić infuzorkę z łaźni i odczekać jeszcze 15 minut. Napar przecedzić przez flanele lub watę do innego naczynia i uzupełnić do przepisanej ilości wrzątkiem przecedzonym przez flanele z resztkami surowca.
|