Powrót na stronę główną

Flos


Szukaj w serwisie:

Język obsługi bazy:



Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY
Folium Flos Herba Fructus Semen Cortex Radix Rhizoma Varia

Lavandulae flos
Kwiat lawendy FP X

Lavandulae flos style=

 

Powiększ zdjęcie
ang.:  Lavender flower
 
Roślina: 
 
Lavandula angustifolia Mill. (Lavandula officinalis Chaix)
- Lawenda wąskolistna
Zdjęcia rośliny
Rodzina:  Labiatae (Lamiaceae) - Wargowe (Jasnotowate)

Opis surowca: 

Surowcem są wysuszone kwiaty lawendy wąskolistnej. Muszą one zawierać nie mniej niż 13ml/kg olejku eterycznego. Kwiaty należy suszyć w cieniu, w temperaturze nie wyższej niż 35 C.

Związki czynne: 

Główne związki czynne tego surowca to terpeny zawarte są w olejku eterycznym (ok 3%): linalol (30% olejku), octan linalolu (do 60%), eukaliptol, kamfora. Surowiec zawiera również kwasy fenolowe (ok. 12 %) w tym kwas rozmarynowy. Występują również małe ilości kumaryn, antocyjanów i flawonoidów.
 

Działanie: 

Sedativum, spasmolyiticum
Surowiec i jego wyciągi mają działanie rozkurczowe, szczególnie na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Poprawiają pracę jelit i dróg żółciowych, zapobiegają wzdęciom. Mają działanie wiatropędne. Wyciągi z surowca mają również słabe działanie uspokajające. Napar, wyciąg oraz olejek eteryczny (Oleum Lavandulae) stosowane zewnętrznie mają działanie przeciwbakteryjne i drażniące na skórę. Olejek eteryczny i napary stosuje się również do inhalacji górnych dróg oddechowych - jako środek przeciwbakteryjny.
Wskazania: Wyciągi i napary z surowca stosuje się w zaburzeniach trawienia oraz w dolegliwościach jelitowych, z nadmierną fermentacją lub o podłożu nerwicowym. W stanach pobudzenia nerwowego. Napary z surowca lub olejek stosuje się w nieżytach górnych dróg oddechowych. Stosuje się go również do kąpieli leczniczych w schorzeniach skóry i nerwicach.
 

Stanowiska: 

Lawenda pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego. Uprawiana jest również w innych krajach europejskich, w tym i w Polsce.

Wygląd  zewnętrzny: 

Kwiaty drobne, do 8 mm długości. Niebiesko - szary kielich ma rurkowaty kształt i podzielony jest na 4 krótkie ząbki i małą okrągłą łatkę. Korona jest niebieska, dwuwargowa. Widać 4 dwusilne pręciki z jajowatymi pylnikami. Zapach aromatyczny, smak gorzkawy, korzenny.

Cechy  anatomiczne: 

W obrazie mikroskopowym rozdrobnionego surowca występuje kilka typów włosków: drzewiaste (wielokomórkowe, rozwidlone na różnych wysokościach) , gruczołowe typu Labiatae i inne. Widać również falistościenne komórki z jedyńcami szczawianu wapnia (pochodzą ze skórki kielicha) i inne brodawkowato uwypuklone komórki (ze skórki korony). Aparaty szparkowe typu diacytycznego. Drobne gruzły szczawianu wapnia. Kuliste ziarna pyłku. Sproszkowany surowiec ma niebieskoszarą barwę.

  


Ostatnia aktualizacja: 2016-05-28


Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2017 Farmakognozja Online