Szukaj w serwisie: |
Język obsługi bazy:
STRONA GŁÓWNA | BAZA SUROWCÓW | FITOCHEMIA | ALKALOIDY |
Folium | Flos | Herba | Fructus | Semen | Cortex | Radix | Rhizoma | Varia |
ang.: | Boldo leaf |
Roślina: |
Peumus boldus - Boldoa aromatyczna |
Rodzina: | Monimiaceae - poleńcowate |
Opis surowca: | Surowcem są wysuszone liście boldo zawierające nie mniej niż 0,1% sumy alkaloidów w przeliczeniu na boldynę. |
Związki czynne: |
Surowiec zawiera alkaloidy aporfinowe do 0,5% (m.in. boldyna), olejek eteryczny 1,8-2,6% (m.in. cyneol), flawonoid, garbniki 1,2% i sole mineralne, głównie wapnia i magnezu. |
Działanie: |
Cholereticum, diureticum, spasmoliticum, stomachicum. |
Stanowiska: | Roślina występuje w Ameryce Południowej, głównie w górskich rejonach Chile i Peru. Ma postać wiecznie zielonego, aromatycznego krzewu o wysokości około 5 metrów. |
Wygląd zewnętrzny: | Liść o długości do 7 cm, jajowaty, lekko zaostrzony na szczycie. Krawędź blaszki równa. Widoczny wyraźny nerw główny. Liść jest jaśniejszy po spodniej stronie. Świeży surowiec ma woskowy połysk. Po ususzeniu liście przybierają zielonobrunatną barwę. Na górnej powierzchni liścia widać liczne gruczoły. Smak surowca gorzki, nieprzyjemny. Zapach również - opisywany jako podobny do zapachu komosy piżmowej. |
Cechy anatomiczne: | W przekroju poprzecznym surowca widać dobrze zaznaczoną hipodermę, z której rozwijają sie brodawki, każda z grupą koncentrycznie ułożonych, grubościennych, jednokomórkowych włosków. Dolną powierzchnię liścia pokrywają liczne aparaty szparkowe, i małe włoski. W mezofilu liczne komórki olejkowe. |
|
Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online