Szukaj w serwisie: |
Język obsługi bazy:
STRONA GŁÓWNA | BAZA SUROWCÓW | FITOCHEMIA | ALKALOIDY |
Folium | Flos | Herba | Fructus | Semen | Cortex | Radix | Rhizoma | Varia |
ang.: | Peppermint leaf |
Roślina: |
Mentha piperita L. varietas officinalis Sole forma rubescens Camus - Mięta pieprzowa ![]() ![]() |
Rodzina: | Lamiaceae (Labiatae) - jasnotowate (wargowe) |
Opis surowca: | Surowcem są całe lub pocięte, wysuszone liście (zebrane z nie kwitnących roślin). Zawierające nie mniej niż 12 ml/kg (cały surowiec) lub 9ml/kg (pocięty) olejku eterycznego. |
Związki czynne: |
Surowiec zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są mentol i jego estry (razem do 50%), menton i inne monoterpeny. Oprócz tego garbniki, flawonoidy, fenolokwasy i gorycze.
|
Działanie: |
Stomachicum, carminativum, cholereticum, antisepticum, spasmolyticum, analgeticum. |
Stanowiska: | Roślina ta jest potrójnym mieszańcem otrzymanym w Anglii ze skrzyżowania odmian mięty: Mentha viridis L. z Mentha aquatica L. Z kolei Mentha viridis jest mieszańcem Mentha longifolia (L.) Hudsona i Mentha rotundifolia (L.) Hudsona. Jest uprawiana w dużych ilościach w wielu krajach, również w Polsce. |
Wygląd zewnętrzny: | Liść jest zielony lub brunatnawozielony, ogonkowy, podłużnie jajowaty, nieznacznie owłosiony, o piłkowanym brzegu i zaostrzonym szczycie blaszki. Posiada charakterystyczny, przenikliwy zapach i aromatyczny smak. |
Cechy anatomiczne: | Liść ma budowę bifacjalną. Na powierzchni skórki występują szparki typu Labiatae. W zagłębieniach skórki znajdują się włoski typu Labiatae. |
|
Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online