Powrót na stronę główną

FITOCHEMIA

• Śluzy
• Tłuszcze
• Woski
• Glikozydy
• Flawonoidy
• Antocyjany
• Kumaryny
• Antrazwiązki
• Garbniki
• Olejki eteryczne
• Fenole
• Saponiny
• Irydoidy
• Budowa i własciowści
• Surowce
• Związki
• Kardenolidy

 


Szukaj w serwisie:


Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

Irydoidy

Irydoidy to związki pochodzenia roślinnego o szkielecie opartym na połączeniu cyklopentanu i α-pironu.

Ta grupa związków wykazuje dość zróżnicowany wachlarz właściwości. Mogą one wykazywać działanie:

Gorycze (Amara)

Gorycze to związki o wybitnie gorzkim smaku. Nie stanowią one jednorodnej grupy chemicznej, ale większość substancji goryczowych należy do terpenoidów.
Działanie goryczy polega na podrażnianiu zakończenia nerwów smakowych na języku, co na drodze odruchowej zwiększa wydzielanie śliny, soków trawiennych oraz żółci. Stosowane są w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit, w stanach rekonwalescencji - w celu nasilenia łaknienia. Poprawiają trawienie. Stosuje się je w celu pobudzenia apetytu u dzieci. Podaje się je w małych ilościach około pół godziny przed posiłkiem.

Wartość surowców goryczkowych ocenia się za pomocą Wskaźnika Goryczy (WG).

WG jest to wartość liczbowa największego rozcieńczenia preparatu lub wyciągu z surowca, która jeszcze wykazuje smak gorzki. Jako roztworu wzorcowego (w celu określenia różnic osobniczych) używa się chlorowodorku chininy.


Ostatnia aktualizacja: 2017-07-30


Webmaster Ejsmont Łukasz
© 2005-2017 Farmakognozja Online