Powrót na stronę główną

FITOCHEMIA

• Związki czynne
• Śluzy
• Tłuszcze
• Woski
• Glikozydy
• Flawonoidy
• Antocyjany
• Kumaryny
• Antrazwiązki
• Garbniki
• Olejki eteryczne
• Fenole
• Saponiny
• Budowa i własciowści
• Surowce
• Związki
• Irydoidy
• Kardenolidy

 


Szukaj w serwisie:


Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY

Saponiny

Saponiny to naturalne związki glikozydowe, wykazujące zdolności do zmniejszania napięcia powierzchniowego roztworów wodnych, oraz do hemolizowania krwinek czerwonych.

Saponiny wykazują najczęściej właściwości:

Niektóre z nich:

Oprócz tego należy pamiętać, że zmniejszenie napięcia powierzchniowego sprawia, iż saponiny ułatwiają tworzenie roztworów koloidalnych i zwiększają rozpuszczalność niektórych substancji w roztworach wodnych, co może ułatwiać przenikanie tych ostatnich przez błony komórkowe - dlatego dodatek surowców saponinowych może zwiększyć siłę działania niektórych substancji.
Wybrane saponiny są również używane do produkcji różnych hormonów sterydowych, najczęściej z wykorzystaniem różnych metod mikrobiologicznych.

Działania niepożądane

W przypadku stosowania zalecanych dawek saponiny z reguły nie wywołują działań niepożądanych. Należy jednak zachować ostrożność przy stosowaniu saponin u osób z chorobą wrzodową żołądka. W przypadku podania zbyt dużej ilości surowców zawierających saponiny (również osobom bez choroby wrzodowej) dochodzi do nadmiernego podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego, a nawet wymiotów i biegunek.
Saponiny posiadają również inne niekorzystne, rzadziej obserwowane, działanie farmakologiczne. Podane pozajelitowo łatwo łączą się z cząsteczkami cholesterolu na błonach komórkowych, co prowadzi do uszkadzania komórek. Dochodzi między innymi do hemolizy krwinek. Właściwości te są silniejsze u monodesmozydów, a słabsze u bidesmozydów. W przypadku ryb saponiny działają silnie toksycznie.


Ostatnia aktualizacja: 2017-05-20


Webmaster Ejsmont Łukasz
© 2005-2023 Farmakognozja Online