Powrót na stronę główną

FITOCHEMIA

• Związki czynne
• Śluzy
• Tłuszcze
• Właściwości
• Surowce
• Woski
• Glikozydy
• Flawonoidy
• Antocyjany
• Kumaryny
• Antrazwiązki
• Garbniki
• Olejki eteryczne
• Fenole
• Saponiny
• Irydoidy
• Kardenolidy

 


Szukaj w serwisie:


Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

Tłuszcze

Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, które znalazły zastosowanie w lecznictwie głównie jako podstawy do wytwarzania niektórych form farmaceutycznych. Właściwości fizykochemiczne tej grupy substancji pozwalają na przygotowywanie takich postaci leków jak maści, czopki, zawiesiny lub mydła. Tłuszcze pełnią w tych formach leków nie tylko funkcje nośników (bazy) dla substancji czynnych, ale często jako substancje litofilne ułatwiają przenikanie substancji leczniczych przez skórę pełniąc role "promotorów przejścia".
Istnieje jednak pewna grupa tłuszczy, które wykazują własne, wyraźne działania farmakologiczne. Z tego powodu zastosowanie tej grupy tłuszczy nie ogranicza się tylko do formulacji jakiś postaci leków, ale są one powszechnie wykorzystywane jako lekarstwa. Przykładem takich tłuszczy mogą być olej rycynowy o właściwościach przeczyszczających lub olej wątłuszowy (tran), który jest źródłem witamin A i D3.

Tłuszcze, oprócz zastosowań medycznych, pełnią w naszym życiu również inną bardzo ważną rolę - są jednym z podstawowych elementów naszej diety. Wprowadzane są one do niej zarówno w sposób świadomy (np. olej do smażenia), jak i mniej lub bardziej nieświadomy (np. w nabiale). Spełniają one w naszym pokarmie głównie funkcje energetyczne. Jak powszechnie wiadomo ich rodzaj, a także ilość jaką spożywamy, ma bezpośrednio wpływ na rozwój otyłości i w konsekwencji wielu innych, poważnych chorób (taki mały smrodek dydaktyczny :-) ).


Ostatnia aktualizacja: 2005-02-12


Webmaster Ejsmont Łukasz
© 2005-2017 Farmakognozja Online