Woski należą do substancji tłuszczowych, które znalazły zastosowanie jako podstawy do wyrobu maści, kremów i past. Jest to związane z tym, że jako estry wyższych alkoholi i kwasów tłuszczowych są odporne na czynniki chemiczne i trudno ulegają hydrolizie. W skład cząsteczek wosków wchodzą najczęściej takie alkohole wyższe jak: alkohol cetylowy, lignocerynowy czy mirycnowy. Połączone są one najczęściej z takimi kwasami tłuszczowymi jak kwas palmitynowy, lignocerynowy czy melisynowy. W woskach znajdują się również mniejsze ilości innych związków, na przykład steroli czy węglowodorów.
Woski, ze względu na obecność długich łańcuchów węglowych, są substancjami stałymi. Te, które znalazły zastosowanie w farmacji są najczęściej pochodzenia zwierzęcego, nie znaczy to jednak, że świat roślin jest ubogi w substancje z tej grupy. Przeciwnie, wiele roślin wytwarza i wykorzystuje woski jako warstwy ochronne dla ich organów np. liści czy owoców.
Ostatnia aktualizacja: 2005-02-12