Powrót na stronę główną

Fructus


Szukaj w serwisie:

Język obsługi bazy:



Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY
Folium Flos Herba Fructus Semen Cortex Radix Rhizoma Varia

Sambuci fructus
Owoc bzu czarnego FP IV

Fructus Sambuci style=

 

Powiększ zdjęcie Rysunki tego surowca
ang.:  Elder fruit
 
Roślina: 
 
Sambucus nigra L. - Bez czarny Zdjęcia rośliny Zobacz rycinę !!
Rodzina:  Caprifoliaceae - przewiertniowate

Opis surowca: 

Surowcem są dojrzałe jagody bzu czarnego.
Surowiec zbiera się po dojrzeniu, a następnie suszy w temperaturze nie wyższej niż 60°C.

Związki czynne: 

Surowiec zawiera barwniki antocyjanowe (heterozydy, cyjanidyny), garbniki, flawonoidy, pektyny, cukry oraz witaminy i kwasy organiczne.
 

Działanie: 

Laxativum, depurativum, diaphoreticum.
Surowiec wykazuje lekkie działanie przeczyszczające i słabe napotne. Owoce bzu czarnego mają również lekkie działanie moczopędne dlatego w medycynie ludowej uznawane są za skuteczne środki usuwające szkodliwe produkty przemiany materii. Surowiec może wspomagać i przedłużać działanie środków przeciwbólowych.
 

Stanowiska: 

Roślina jest krzewem występującym w Europie i Azji. W Polsce powszechna w zaroślach i na brzegach lasów. Surowiec pochodzi ze stanu naturalnego.

Wygląd  zewnętrzny: 

Owoc bzu jest w zarysie kulisty, pomarszczony, o średnicy ok. 5 mm. Ma połyskliwy czarny kolor. Na szczycie owocu zachowane są resztki znamienia a w nasadzie krótka szypułka.
Surowiec ma lekko kwaśnawy smak.

Cechy  anatomiczne: 

W czerwonobrunatnym miąższu znajdują się najczęściej 2 lub 3 twarde pestki o nierównej chropowatej powierzchni. W proszku z surowca widoczne nieregularne sklereidy, grube włókna, oraz komórki skórki o perełkowato zgrubiałych ścianach i prążkowanej powierzchni.

  


Ostatnia aktualizacja: 2013-07-03


Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online