ALKALOIDY

 


Szukaj w serwisie:


STRONA GŁÓWNA FITOCHEMIA ALKALOIDY
Kapsaicyna

Kapsaicyna

Rozmiar: 2112 bajtów

Nazwa chemiczna: amid 3-metoksy-4-hydroksyfenylometylowy kwasu 8-metylo-6-nonenowego

Jest to substancja czynna pieprzowca tureckiego. Silnie drażni skórę, nie wywołując przy tym nekrozy (czyli obumarcia komórek).
Uczucie to jest wywołane pobudzeniem receptorów termicznych (uczucie ciepła), bólowych i bezpośrednim podrażnieniem tkanek.
Stosowana jest jako środek powodujący przekrwienie skóry. Stosowana jest w schorzeniach reumatycznych. Ma ostry, piekący smak. W dawkach leczniczych powoduje wydzielanie soków żołądkowych.

Surowce

Fructus Capsici - Owoc pieprzowca FP IV

Synonimy: Pieprz turecki, papryka

Roślina: Capsicum annum - Pieprzowiec roczny
Rodzina: Solanaceae

Rozmiar: 32894 bajtów
Capsicum annuum var. annuum
Źródło: Koehler Medicinal-Plants 1887

Pieprzowiec jest rośliną pochodzącą z Ameryki Środkowej. Znane jest około 150 odmian tej rośliny o różnym wyglądzie i zawartości kapsaicyny. Znane są również odmiany słodkie - popularna "papryka"
Surowcem są dojrzałe jagody pieprzowca rocznego zawierające nie mniej niż 0,18% kapsaicyny. Ponadto zawierają flawonoidy, karotenoidy, olejek eteryczny.
Stosowany jest jako remedium stomachicum i zewnętrznie w bólach reumatycznych i neurobólach.




Ostatnia aktualizacja: 2011-01-31


Webmaster Ejsmont Łukasz
© 2009-2017 Farmakognozja Online