Nazwa chemiczna: amid 3-metoksy-4-hydroksyfenylometylowy kwasu
8-metylo-6-nonenowego
Jest to substancja czynna pieprzowca tureckiego. Silnie drażni
skórę, nie wywołując przy tym nekrozy (czyli obumarcia komórek).
Uczucie to
jest wywołane pobudzeniem receptorów termicznych (uczucie ciepła), bólowych i
bezpośrednim podrażnieniem tkanek.
Stosowana jest jako środek powodujący
przekrwienie skóry. Stosowana jest w schorzeniach reumatycznych. Ma ostry,
piekący smak. W dawkach leczniczych powoduje wydzielanie soków żołądkowych.
Surowce
Fructus Capsici - Owoc pieprzowca FP IV
Synonimy: Pieprz turecki, papryka
Roślina: Capsicum annum - Pieprzowiec roczny
Rodzina: Solanaceae
Capsicum annuum var. annuum
Źródło: Koehler Medicinal-Plants 1887
Pieprzowiec jest rośliną pochodzącą z Ameryki Środkowej. Znane
jest około 150 odmian tej rośliny o różnym wyglądzie i zawartości kapsaicyny.
Znane są również odmiany słodkie - popularna "papryka"
Surowcem są dojrzałe
jagody pieprzowca rocznego zawierające nie mniej niż 0,18% kapsaicyny. Ponadto
zawierają flawonoidy, karotenoidy, olejek eteryczny.
Stosowany jest jako
remedium stomachicum i zewnętrznie w bólach reumatycznych i neurobólach.