ALKALOIDY

 


Szukaj w serwisie:


STRONA GŁÓWNA FITOCHEMIA ALKALOIDY
Kofeina

Kofeina

Rozmiar: 1683 bajtów

Nazwa chemiczna: 1,3,7-trimetyloksantyna

Kofeina jest głównym alkaloidem nasion krzewu kawowego Coffea arabica. Występuje także w innych roślinach z rodzin Theace i Sterculiaceae.

Kofeina jest substancją o wielokierunkowym działaniu. Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, jest analeptykiem ośrodka oddechowego, co jest wykorzystywane w leczeniu niektórych zatruć. Jest także psychoanaleptykiem, polepsza procesy kojarzeniowe, zmniejsza zmęczenie i senność. Rozszerza naczynia mózgowe i wieńcowe, słabo wzmaga diurezę. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, powinny więc jej unikać osoby z chorobą wrzodową.

Mechanizm ośrodkowego działania kofeiny nie jest do końca poznany. Przypuszcza się, że blokuje ona receptory wrażliwe na adenozynę.
Stosowana jest w lecznictwie jako analeptyk do wzmocnienia akcji serca, w migrenach, stanach zmęczenia, w zatruciach narkotykami i alkoholem. W większych dawkach (powyżej 0,5g) powoduje podniecenie, bicie serca, a nawet skurcze tężcowe. Przy zatruciu powodującym hamowanie czynności ośrodka oddechowego stosuje się iniekcje zawierające kofeinę w dawce 100 - 250 mg.

Surowce

Kofeina występuje w surowcach "purynowych"

Semen Coffeae - Nasienie kawy ( 0,3 - 2,5 % kofeiny)
 Folium Theae - Liść herbaty  ( 1,2 - 4,5 % kofeiny)
 Embrio Colae - Zarodek Kola ( 0,6 - 3,0 % kofeiny)
 Semen Cacao - Nasienie kakaowca ( 0,3 % kofeiny)
 Pasta Guarana - Guarana ( 4 - 6% kofeiny)
Mate Folium - Liść mate (0,2 - 2% kofeiny)

Reklama


Ostatnia aktualizacja: 2011-01-21


Webmaster Ejsmont Łukasz
© 2009-2017 Farmakognozja Online