ALKALOIDY
Reklama |
Surowce "purynowe"
Rośliny: Coffea arabica, C. liberica
Rośliny te uprawiane są w krajach tropikalnych, a pochodzą z
Afryki. Obecnie jej największe uprawy znajdują się w Brazylii. Roślina ta jest
krzewem do 6 metrów wysokości.
Roślina: Camelia sinensis (Thea sinensis)- herbata
chińska
Roślina jest krzewem o wysokości do 2 m. Pochodzi prawdopodobnie z Chin. Jest uprawiana w kilku odmianach, w paru regionach świata np. Indii i na Cejlonie. W zależności od sposobu przygotowania wyróżniamy kilka postaci tego surowca.
Surowiec zawiera alkaloidy purynowe: kofeinę (do 4,5%), teobrominę
(do 0,5%), i teofilinę (do 0,04%). Ponadto garbniki katechinowe do 20%,
saponiny, flawonoidy i rozpuszczalne fluorki.
Synonim: Semen Colae
Rośliny: Cola vera, Cola acuminata, Cola nitida
Roślina jest krzewem pochodzącym z Afryki zachodniej. Surowiec stanowią zarodniki nasion lub liścienie wymienionych gatunków zawierających wymaganą ilość alkaloidów. Zarodek zawiera zespół alkaloidów purynowych, głównie kofeiny (do 2,5%) i mniejsze ilości teobrominy i teofiliny. Ponadto w surowcu występują garbniki katechinowe, skrobia i małe ilości tłuszczu. Więcej znajdziesz na stronie Semen Colae.
Semen Cacao - Nasienie kakaowca
Roślina: Theobroma Cacao
Roślina pochodzi z Ameryki, ale jej największe uprawy znajdują się
obecnie w Afryce. Jest wysokim drzewem. Owoc ma kształt ogórkowaty. W jego
wnętrzu znajduje się około 40 nasion.
Pasta Seminum Paulliniae (Pasta Guarana) - Guarana
Rośliny: Paullinia cupana - Cierniopląt guarana (syn: Osmęta beczkowata, Paulina guarana)
Guarana jest pnączem występującym w całym dorzeczu Amazonki. Często jednak przyjmuje postać wiecznie zielonego, płożącego się krzewu. Owoce tej rośliny zawierają jedno duże, czarne nasiono. Zawiera ono znaczne ilości alkaloidów purynowych, głównie kofeiny (4-6%), oraz w mniejszych ilościach teobrominę (do 0,17%) i teofilinę (do 0,06%). Innymi, mniej znaczącymi substancjami zawartymi w tym surowcu są garbniki katechinowe (do 12%), saponiny, związki mineralne oraz skrobia. Guarana i jej właściwości znane są w Europie od XVIII wieku. Jednak swoją światową karierę zaczęła robić dopiero pod koniec XX wieku. W Polsce była praktycznie nieznana do końca zeszłego stulecia. Owoce guarany zbiera się ręcznie, poddaje procesowi 2-3 dniowej fermentacji, a następnie oczyszcza pozostawiając jedynie nasiona. Te, po osuszeniu poddawane są kilkugodzinnemu prażeniu. Otrzymany w ten sposób surowiec nazywa się ziarnem guarany. Ziarno to może zostać zmielone na proszek guarana, który po zmieszaniu z wodą lub sokiem nadaje się do spożycia. Zmielona guarana bywa również mieszana z wodą, a następnie formowana w laseczki lub kulki i suszona. Ta postać również wykorzystywana jest do sporządzania napojów. W Europie takie postacie guarany spotyka się jednak bardzo rzadko. Jest za to stosowana w postaci tabletek zawierających wyciągi z niej. Staje się również coraz częstszym dodatkiem do napojów energetyzujących i innych środków spożywczych o takim działaniu. Jest też czasami składnikiem preparatów o działaniu odchudzającym. Mate Folium - Liść mate, syn: Yerba Mate, Paraguay tea
Rośliny: Ilex paraguariensis - Ostrokrzew paragwajski
Ostrokrzew paragwajski jest wiecznie zielonym drzewem osiągającym zwykle około 6-8 metrów. Występuje w Ameryce Południowej zarówno w stanie dzikim jak i w postaci upraw. Surowcem są liście ostrokrzewu, wysuszone bezpośrednio po zbiorze (najpierw krótko w temperaturze 90-100oC, a następnie dosuszane w niskiej temperaturze). Liście te zawierają alkaloidy purynowe: kofeinę (0,2-2%), teobrominę (0,2-0,5%) i teofilinę (0,05%), flawonoidy, saponiny triterpenowe, kwasy fenolowe, witaminy i olejek eteryczny. Działanie Yerba Mate wynika głównie z obecności kofeiny. Wykazuje ona działanie pobudzające i moczopędne. Podnosi poziom cukru we krwi, przyspiesza rozpad tłuszczów w tkankach - co prowadzi do uruchomienia zasobów energetycznych organizmu. Działanie to przypisuje się głównie połączeniu kofeiny z kwasami kawoilochinowymi. Napary z Yerba Mate zmniejszają uczucie zmęczenia fizycznego i psychicznego, stosuje się je również pomocniczo w dietach odchudzających. Oprócz znaczenia zdrowotnego Yerba Mate ma także duże znaczenie społeczne i kulturalne. Jest bardzo popularnym napojem w Paragwaju, Argentynie, Urugwaju i Brazylii. Przyrządzana jest tam w specyficzny, wręcz obrzędowy sposób, w specjalnych naczyniach zwanych mate oraz guampa.
|